Ügyfeleink gyakran teszik fel a kérdést: Melyik a jobb, a padlófűtés, vagy a radiátoros fűtés?

Jelen cikkünkben, a teljesség igénye nélkül megpróbálunk pár támpontot adni ahhoz, hogy a kedves ügyfeleink/leendő ügyfeleink el tudják dönteni milyen módon kívánnak melegedni otthonukban.

1.) Padlófűtés esetén a kazánnak nagyobb víztömeget kell fűtenie, azonban alacsonyabb hőmérsékletre, mint radiátoros fűtés esetén. Míg a radiátoros fűtésnél a radiátorokban 70˙C fokos vizet keringtetünk a rendszerben, addig padlófűtés esetén a 55-60 C fokos víz kering a rendszerben.

2.) A padlófűtés egyenletesebb hőérzetet ad, mint a radiátoros fűtés. Padlófűtés esetén ugyanis nagyobb területen érezzük a sugárzó hőt, mint a radiátorok esetén.

3.) A radiátoros fűtés kiépítési költsége kedvezőbb, mint a padlófűtésé, azonban hosszútávon ezt a különbözetet a padlófűtés az alacsonyabb működési költségével tudja kompenzálni.

4.) Jó (egyenletes hőérzet a ház minden pontjában, meleg, de nem forró padló) padlófűtés kiépítése megköveteli a szakértelmet és a nagyfokú precizitást, a radiátoros fűtés kiépítése ezt nem feltétlenül igényli.

5.) Radiátoros fűtés esetén hamarabb érezzük a meleget, mint padlófűtés esetén. Tekintettel arra, hogy padlófűtés esetén nagyobb víztömeget kell felmelegíteni, mint a radiátorok esetén.

6.) Padlófűtés esetén körültekintőbben kell megtervezni, kiválasztani a padlóburkolatokat, mint radiátoros fűtés esetén.

Természetesen lehetőség van a két rendszer kombinálására is, akár külön rendszerekként kiépítve, akár a radiátorok visszatérő ágának padlóba tekerésével. Ez utóbbi véleményünk szerint azonban csak kisebb helyiségekben célszerű.